onsdag 22. oktober 2014

Sagakvinner«Saga» er et prefiks man lett griper til når man snakker om Island; et land der jeg tilbrakte to år av min ungdom og som jeg siden har besøkt flere ganger. I sommer var jeg der for femte gang.

I etterkant av det siste besøket er jeg blitt oppmerksom på en som var «sagakvinne» i bokstavelig forstand. Hun het Hallveig Fróðadóttir og var gift med Ingólfur Arnarson; han som regnes som den første «landnåmsmannen» i islandsk historie. Ingólfur var fra de samme traktene som min far: Askvoll i Sunnfjord, og Gustav Vigelands statue av ham står både i Reykjavik og i Holmedal, der Ingólfur var fra. Men Hallveig har ikke fått noen statue. I stedet har hun – som ektemannen – fått en gate oppkalt etter seg. Men der gata med Ingolfs navn er «stræti», er den med hennes navn kun en «stigur».

Fortelling
Hallveig er ikke den eneste islandske kvinnen med en spennende fortelling – ordet «saga» er da også det islandske ordet for «fortelling». En annen slik kvinne er Guðríður Símonardóttir, «en husmor fra Vestmannaøyene», som det heter på wikipedia. Hun ble tatt til fange av sjørøvere fra Algerie, var i mange år en del av en rik manns harem, før hun, sammen med noen få andre av de nær 250 personene som ble tatt til fange samtidig, kom tilbake til Island og ble prestekone. Presten hun giftet seg med var Hallgrímur Pétursson, salmedikteren som ruver ved siden av Snorre Sturlason og Halldór Laxness i verdenslitteraturen, og som har gitt navn til Islands største kirkebygg.
Vi har dem i nyere tid også. Vigdís Finnbogadóttir ble i 1980 den første demokratisk valgte kvinnelige president i verden. Da statsminister Geir Haarde måtte gå av i 2009 etter tidenes finansskandale, var det kvinne som overtok: Jóhanna Sigurðardóttir.

Prest og biskop

Da jeg bodde i Island på 1970-tallet fikk den islandske kirken sin første, kvinnelige prest. Det skjedde 13 år etter at Den norske kirke hadde fått sin første kvinnelige prest, i 1961. I 2012 ble Agnes M. Sigurðardóttir biskop i Island (bildet).
Det var i underkant av 20 år etter at Rosemarie Köhn ble biskop i Hamar, men så er Agnes til gjengjeld den eneste biskopen i Island. I Norge er det til sammenlikning 12.
Prestedatter er hun, men ikke bispedatter. Mange av hennes forgjengere har vært bispesønner.
Jo, det er visst fortsatt mange fortellinger å formidle om «sagakvinner» fra Sagaøya!

Nils-Petter Enstad
Forfatter


Publisert i Klassekampen torsdag 23. oktober 2014

Ingen kommentarer: